STADSWANDELING BREDA: SPAANS RONDJE

Van 10 oktober 2020 13:45 tot 10 oktober 2020 16:30
Bij Baai
Geplaatst door A.J. Storimans
Categorieën: Activiteit
Gezien: 120

3. Arrangement Spaans Rondje Breda , Viva España olé of … hoe tijden kunnen veranderen

Brabant: het bestuurlijk centrum van de Nederlanden in de Bourgondische tijd.

Toelichting op Spaans Rondje Breda

Met Spaans Rondje Breda zetten we de ontstane relatie tussen Breda en Spanje letterlijk in de hoofdrol. De route gaat door de Bourgondische binnenstad Breda, waar je kijkt, wandelt, proeft en drinkt.  Je wordt betoverd door de luxe van het Bourgondische Hof en gefascineerd raakt door het politieke spel van de macht. Maar eerst doen we afstand van de huidige begrippen als Nederland en België, want Breda ligt in deze tijd in Brabant, deel van Bourgondië, waartoe wij eeuwenlang behoren: de Flandès, Les Paisos bajos, de Lage Landen bij de Zee..Viva España, olé!

Het Spaans Rondje Breda wordt steeds tijdens het seizoen aangepast aan RIVM standaard. We lopen veel in de frisse buitenlucht en houden ons aan de 1,5 meter afst                                

                                                                                                      

P R O G R A M M A : Spaans Rondje Breda, Viva España olé

14.00 uur             Ontvangst bij Baai, Markkade 1 AB, een bijzondere hotspot aan het water.

                           We starten met een lekker kopje koffie/thee.

                           Zicht op de locatie waar in 1590 het Turfschip Breda binnenvoer. De Bredase burgers waren niet blij met deze aanval door de Staatse troepen van Prins Maurits.

                           Immers voor de 4e maal zou de stad geplunderd gaan worden. De Bredanaar was vooral boos op het Italiaanse garnizoen dat in het kasteel lag om onder Spaanse

                           vlag het kasteel en de stad te verdedigen. Maar wat deden ze? Juist, de Italianen lieten zich dronken voeren met bier, heel veel bier…

14.30 uur             Vertrek langs het Spanjaardsgat, het Hofhuis van Brecht naar het Kasteelplein.

                           We struikelen hier bijna over het Spaans verleden. Hier werd gefeest, hier vergaapte de Bredanaar zich aan alle luxe van het Bourgondische hof.

                             

14.45 uur             Bezoek aan Hofhuis Snellen, woonhuis van ondermeer de ridder en kapitein van Hendrik lll van Nassau, de rentmeester van Willem van Oranje,

                           de ondercommandant van de aanvoerder van de list met het Turfschip.  Als de muren konden verhalen.

                           We proeven hier een karakteristieke Breda bonbon.

15.00 uur             Bezoek begijnhof met het poppenhuis-en miniatuurmuseum met een heuse verbeelding van Mencia de Mendoza en Juliana van Stolberg. 

                           Het Spaanse Bourondische hofleven  gevangen in een poppenhuis.

15.15 uur             In de Willem Merkx tuin staat het beeld van de Argonauten, De Ridders van het Gulden Vlies, waartoe bijna alle Bredase Nassaus behoorden waren de diplomaten van hun tijd.                               Dit beeld symboliseert het de idealen van de ridderorde  trouw, eer  en loyaliteit.

15.30 uur             In de Sint Janstraat woonde in Huize Ocrum de opper kamerheer van René van Chalon. René is de eerste Prins van Oranje.

                           Via zijn moeder erft hij Chalon in Orange. Dit is de reden waarom Nederland regelmatig oranje kleurt.

15.45 uur             Bezoek aan de Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwe Kerk. De Nassaus horen in het Bourgondische Rijk tot hoogste adel vergelijkbaar met de Bilderberggroep van nu.

16.00 uur             We sluiten af met een kleine spaanse wijnproeverij. Wen hopen u terug te zien bij een van onze andere speciale stadsbezoeken


Hoe schrijf ik op de juiste manier in voor een evenement

Hier staat beschreven hoe men op de enige juiste manier zich kan aanmelden voor een evenement. Lees deze handleiding goed.

ALS U WILT INSCHRIJVEN MOET U GELIJK DE BETALING AFRONDEN MET IDEAL, ZORG DAT U DEZE BIJ DE HAND HEEFT !!!!!

iDeal logo

Lees verder...